


Produktem zbożowym jest każdy produkt uzyskany z pszenicy, ryżu, owsa, kukurydzy, jęczmienia czy ziarna innego zboża. Najczęściej spożywane produkty zbożowe - to chleb, makaron, płatki owsiane czy kasze. Są one źródłem błonnika pokarmowego, który korzystnie wpływa na prace jelit. Zawierają także kwas foliowy, czyli witaminę B9, niacynę, czyli witaminę B3, które wspomagają pracę układu nerwowego. Zawarte fosfor, żelazo, cynk i magnez pomagają transportować tlen, wzmacniają serce i układ odpornościowy. Produkty strążkowe takie jak fasola biała, fasolka adzuki, fasola mung, groch, soczewica, ciecierzyca i soja mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Strączki bogate są w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne takie jak żelazo, wapń, fosfor, magnez, jod, potas.
W tej kategorii znajdziesz zdrowe, ekologiczne zboża i strączki, ale również mieszanki mączne, makarony, mąki, ziarna oraz płatki, musli i otręby, czy quinoa.