Kochasz mięso, ale chcesz być fit? Pora na flexitarianizm
Kochasz mięso, ale chcesz być fit? Pora na flexitarianizm

Chrupiący bekon, soczysta karkóweczka… Miłośnikom mięska leci ślinka, gdy tylko usłyszą te apetyczne słowa. W ustach czują już przyjemne łaskotanie na samą myśl o ulubionych wyrobach. Niestety, nawet najbardziej zagorzali fani mięsnego jeża wiedzą, że spożywanie go w nadmiarze jest szkodliwe nie tylko dla naszego zdrowia, ale też dla środowiska naturalnego. Jeśli nie wyobrażasz sobie grilla u szwagra bez tradycyjnej kaszanki a przejście na wegetarianizm to dla Ciebie mission impossible, to mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie. Flexitarianizm. Łatwiej to zastosować, niż wymówić.

Co piąty Polak jest flexi?

Argumentów, żeby ograniczyć spożywanie mięsa jest wiele. Szynki, parówki, kiełbasy i inne przetworzone produkty zawierają dużo soli oraz tłuszczów nienasyconych. Jak podają naukowcy, spożywanie ich  regularnie zwiększa ryzyko chorób serca o prawie 20%. To bardzo dużo.  Produkcja mięsa przyczynia się do emisji gazów cieplarnianych, co przekłada się bezpośrednio na degradację środowiska naturalnego. Jak pokazują opublikowane w lipcu badania Eurostatu – my to wszystko wiemy. Aż 80%  badanych Polaków deklaruje świadomość wpływu produkcji żywności na klimat, a 82% spośród nich chciałoby, żeby na opakowaniach produktów żywnościowych znajdowały się szczegółowe etykiety, informujące o negatywnym wpływie środowiskowym. Ta wiedza jednak w małym stopniu motywuje nas do działania. Wegetarianie i weganie to wciąż niewielka grupa konsumentów w Polsce (odpowiednio 3% i 1% wszystkich ankietowanych). Natomiast, zdecydowanie więcej, bo 22% pytanych deklaruje się jako flexitarianie.

Bezmięsny poniedziałek Paula McCartney’a

Kim jest flexitarianin? Zacznijmy od wyjaśnienia nazwy. Pierwszy człon („flexi”), to skrót od angielskiego „flexible”, czyli elastyczny. Druga część wyrazu nawiązuje do wegetarianizmu. Pojęcie to pojawiło się stosunkowo niedawno. Wprowadziła je pod koniec XX stulecia dr Linda Anthony, ale początkowo nie wzbudzało większego zainteresowania. Głośniej o tym trendzie zrobiło się w roku 2009, kiedy Paul McCartney wraz z córkami zaangażował się w akcję zachęcającą do postu od mięsa w poniedziałki. Hasło „Meat Free Monday” zdobyło sławę, a do akcji przyłączyło się mnóstwo celebrytów w tym Emma Thompson czy Jamie Oliver, tworząc światowy ruch promujący eliminację spożycia mięsa dla zdrowia naszego i planety.

Na bycie flexitarianinem decydują się osoby chcące zmniejszyć ryzyko najczęstszych chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby serca, cukrzyca, otyłość i nowotwory. To również styl życia idealny dla tych, którzy chcą jeść zdrowo, ekologicznie, lokalnie i ekonomicznie. Flexitarianin to przede wszystkim odpowiedzialny konsument, który wybiera produkty wysokiej jakości, wspierając lokalnych dostawców i gospodarstwa ekologiczne.

Szybkie, dobre i tanie?

Flexitarianizm jest uznawany za jedną z najłatwiejszych diet na świecie, bo nie ma w niej bezwzględnego reżimu, a jest za to dużo swobody i różnorodnego smaku. Nie wymaga też zaawansowanych zdolności kulinarnych, bo główne założenia diety to proste przepisy z dostępnych składników – minimalizując żywność przetworzoną. Podstawowe zasady diety to: owoce, warzywa, rośliny strączkowe i produkty pełnoziarniste. Obowiązkowo 5 porcji owoców i warzyw dziennie - z wyjątkiem warzyw skrobiowych (m.in. ziemniaków i batatów). Powinno się także ograniczyć ilość soli oraz cukru w trosce o swój organizm i zdrowie. Należy również zmniejszyć do minimum spożywanie tłuszczów oraz innych produktów bogatych w cholesterol i kwasy tłuszczowe trans. Kolejną podstawową zasadą jest picie dużej ilości wody. Zaleca się także dołączenie do codziennej diety roślinnych źródeł białka, takich jak: tofu, fasola, soczewica, ciecierzyca, orzechy, nasiona i jaja. Stanowią one idealny, pełnowartościowy zamiennik mięsa.

Dieta dopuszcza spożywanie mięsa, ale robi się to w mniejszych ilościach, wybierając produkty lepszej jakości. Flexitarianie podchodzą do tej kwestii na dwa sposoby. Albo ustalają sobie maksymalną ilość posiłków z mięsem w ciągu tygodnia, albo okazjonalnie dopuszczają spożycie tego typu dań przy stosowaniu na co dzień diety wegańskiej lub wegetariańskiej.

Tradycyjny flexitarianizm

Jeśli lubisz smak mięsa i nie chcesz z niego całkowicie rezygnować, ale jednocześnie chcesz świadomie i skutecznie ograniczyć jego spożycie to dieta flexitariańska jest stworzona dla Ciebie. Choć powstała stosunkowo niedawno, to jej zasady są sprawdzone od lat i stanowią podstawę stylu życiu wielu długowiecznych narodów – głównie w Azji. W ich diecie mięso pojawia się okazjonalnie, najczęściej w postaci ryb i owoców morza, poza tym kluczowe są warzywa, owoce, brązowy ryż, produkty strączkowe. Brzmi znajomo? No właśnie.

Jeśli chcesz spróbować diety flexitariańskiej, to w sklepie Zebrano Rano, znajdziesz wiele zdrowych i naturalnych produktów od lokalnych dostawców, które pomogą Ci skomponować swoje elastyczne dania. Zapraszamy!

Produkty polecane na Blogu
Sok z Selerów Kiszonych Eko 300Ml
Sok z Selerów Kiszonych Eko 300Ml
5,50 zł
szt.
Miód Manuka Mgo 400+ 250G
Miód Manuka Mgo 400+ 250G
139,00 zł
szt.
Miód Rzepakowy 380G
Miód Rzepakowy 380G
17,49 zł
szt.
Bułka jasna 2x60g bezglutenowa
Bułka jasna 2x60g bezglutenowa
5,20 zł
Bułka ciemna 2x60g bezglutenowa
Bułka ciemna 2x60g bezglutenowa
5,20 zł
Sok z brokułów kiszonych Bio 300ML
Sok z brokułów kiszonych Bio 300ML
6,10 zł
szt.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium